Hilversum

Bouwmeester Dudok had in het ontwerp van  de toren van het Raadhuis (1931) al rekening gehouden met de komst van een beiaard.

Hij bezocht zelfs Jef Denyn in België voor advies over de klokkenkamer. De beiaard kwam er niet direct wegens gebrek aan financiële middelen. 

Pas in 1958  kreeg Hilversum haar beiaard. Aanleiding was de komst van de 100.000ste inwoner, dit staat vermeld op de oorspronkelijk grootste klok.

 

In 2021 heeft het instrument een grote opknapbeurt gekregen. Het klavier werd  vervangen en het automatisch speelwerk vernieuwd. De speelcabine is vergroot om mensen bij het klavier te kunnen ontvangen tijdens rondleidingen.

In het najaar van 2022 is de beiaard uitgebreid met een lage Bes-klok van 3.500 kg. en twee kleine klokjes (Cis en D) om met 51 klokken veel meer mogelijkheden te hebben.

 

U kunt regelmatig live meekijken met de wekelijkse bespeling op woensdag van 11 tot 12 via het Youtube-kanaal Beiaard Hilversum.

foto Raadhuistoren - Wim Ruitenbeek

RONDO LIRICO

Speciaal voor de ingebruikname van de drie nieuwe klokken componeerde Geert D'hollander in opdracht van de gemeente Hilversum het werk 'Rondo Lirico'. 

Hieronder een live-registratie van de première van dit werk op 19 november 2022 en de PDF van de bladmuziek. 

Beiaard op basis C1, 51 klokken

1958, 47 klokken, Eijsbouts

1989, 1 klok (Eb1), Eijsbouts

2022, 3 klokken, Royal Eijsbouts

           (Bb0, 3.500 kg. en Cis5 + D5)

 

 

Stadsbeiaardiers:

1958 - 1984      Peter Bakker

1987 - 2019      Freek Bakker

2019 - heden   Wim Ruitenbeek

 


Speciaal voor de 600e verjaardag van Hilversum schreef  Vincent Cox van het Radio Filharmonisch Orkest de compositie Hilfershem. De tekst van de hymne is geschreven door stadsdichter Charlotte de Raad en was te horen tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. 

Een arrangement van de Hymne  in onderstaand filmpje:Compositiewedstrijd:

Ter gelegenheid van de komst van de drie nieuwe klokken werd een compositie-wedstrijd uitgeschreven. Tijdens het ikToonfestival op 10 juni werden de winnaars bekend gemaakt en gespeeld.

 

Categorie jeugd:

2e prijs: Kai Visser - Klokken

1e prijs: Mathijs van Scheppingen - De Welluidende Klokken

Categorie volwassenen:

3e prijs: Martin Scheepers - Ode aan de Bes

2e prijs: Jacobus Binnema - Beiaard Hilversum 

1e prijs: Frans van der Waals - Bells in Motion

 

De jury bestond uit Arno Scheepers (Wethouder Cultuur), Kees van Oorschot (musicus en directeur Globe), Boudewijn Zwart (stadsbeiaardier van o.a. Amsterdam) en Wim Ruitenbeek. Met dank aan het Dudok Architectuur Centrum voor het beschikbaar stellen van de prijzen en aan Leo Kerkhoff van  Stichting Steengoed Erfgoed voor het initiatief en de organisatie van deze wedstrijd.