Hilversum

Bouwmeester Dudok had in het ontwerp van  de toren van het Raadhuis (1931) al rekening gehouden met de komst van een beiaard.

Hij bezocht zelfs Jef Denyn in België voor advies over de klokkenkamer. De beiaard kwam er niet direct wegens gebrek aan financiële middelen. 

Pas in 1958  kreeg Hilversum haar beiaard. Aanleiding was de komst van de 100.000ste inwoner, dit staat vermeld op de grootste klok.

 

In het najaar van 2021 heeft het instrument een grote opknapbeurt gekregen. Het klavier werd  vervangen en het automatisch speelwerk vernieuwd. De speelcabine is vergroot om mensen bij het klavier te kunnen ontvangen tijdens rondleidingen. In 2022 hopen we de beiaard te kunnen uitbreiden met een lage Bes-klok en twee kleine klokjes (Cis en D) om met 51 klokken veel meer mogelijkheden te hebben.

 

U kunt regelmatig live meekijken met de wekelijkse bespeling op woensdag van 11 tot 12 via het Youtube-kanaal Beiaard Hilversum.

foto Raadhuistoren - Wim Ruitenbeek

Beiaard op C1, 48 klokken

1958, 47 klokken, Eijsbouts

1989, 1 klok (Eb1), Eijsbouts

De zwaarste klok weegt 2300 kg, de kleinste 12.

 

 

Stadsbeiaardiers:

1958 - 1984      Peter Bakker

1987 - 2019      Freek Bakker

2019 - heden   Wim Ruitenbeek

 


TWEE EXTRA CONCERTEN

Afgelopen najaar kreeg de beiaard in de Raadhuistoren een nieuw klavier. Dit hebben we gevierd met een concert door drie beiaardiers: Wim Ruitenbeek werd vergezeld door twee Vlaamse collega’s; Wim Berteloot en Wim van den Broeck. Zij speelden niet alleen solo, maar ook in elke mogelijke duo-combinatie à quatre mains et pieds en als triple-Wim zeshandig!

Op het YouTube-kanaal Beiaard Hilversum zijn enkele fragmenten terug te beluisteren.

Hieronder het volledige programma:

Op vrijdag 24 juni om 19.30u. vindt een bijzonder samenspelconcert plaats. In de uitgebreide beiaardierskamer boven in de toren is nu plaats om andere musici met de beiaardier te laten samenspelen. Dit gaan we uitproberen. Het geluid van de cello (Judith Groen) en piano (Boudewijn Zwart) zal vanuit de toren versterkt klinken samen met Wim Ruitenbeek op de beiaard. Hieronder het programma:


AUTOMAAT

Elk half uur speelt het de beiaard automatisch een melodie. De complete speellijst staat hieronder.

Een aanpassing sinds 18 maart:

Om 10.00u. Nationaal Volkslied van Oekraïne

Om 13.00u. Prayer for Ukrain

Om 18.00u. Dear mother of Mine (Oekraïens lied)