biografie Wim Ruitenbeek

Stadsbeiaardier Wim Ruitenbeek zit voor het klavier van de beiaard te Nijkerk.

Al jong was ik met muziek bezig. Het begon met blokfluit op de kleuterschool en op achtjarige leeftijd liep ik op Koninginnedag mee met de fanfare waar ik cornet speelde. Daarnaast kreeg ik aan de Streekmuziekschool Noordwest-Veluwe orgelles van Nico Poorter en later van Wout van Andel te Leusden.

Geboren in Nijkerkerveen kende ik de klanken van de Nijkerkse beiaard. Dat vond ik zo mooi dat ik les ben gaan nemen bij Freek Bakker, destijds stadsbeiaardier van Nijkerk. Aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort heb ik gestudeerd bij Arie Abbenes en Bernard Winsemius. Daarnaast studeerde ik Schoolmuziek (docentenopleiding) aan het conservatorium van Utrecht.  Na het behalen van mijn masterdiploma voor beiaard ging ik diverse keren naar België om les te nemen bij Geert D’hollander, ook nam ik inspiratielessen in improvisatie van Roel Smit.

Jarenlang heb ik veel verschillende koren mogen dirigeren en was ik docent muziek op het Groenhorst te Nijkerk. Inmiddels ben ik vooral  werkzaam als stadsbeiaardier van Harderwijk, Hilversum, Nijkerk, Tiel en Velsen en ben ik vaste beiaardier van het glascarillon in De Zingende Toren te Leidsche Rijn (Vleuterweide).  Regelmatig vervang ik collega's elders en mag ik concerten geven door het hele land en omstreken. Mijn eerste trip naar de USA was in 2022, toen werd ik gevraagd voor het Florida Carillon Festival waarbij ik op alle vier de carillons in Florida een concert mocht geven. Onlangs ben ik uitgenodigd om in juni 2024 op het Thomas Rees carillon festival in Springfield (Illinois) te spelen. Ik speel dan ook in St. Louis, in Chicago Botanical Gardens en in Naperville. Mooie dingen om naar uit te kijken!

 

 

CV voor concerten:

Wim Ruitenbeek (Nederland, 1978) leerde beiaardspelen van de Nijkerkse stadsbeiaardier Freek Bakker. Aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort, waar hij studeerde bij Arie Abbenes en Bernard Winsemius, behaalde Wim in 2005 zijn Master-diploma. Daarna volgde  hij masterclasses in interpretatie van Geert D’hollander en inspiratielessen in improvisatie van Roel Smit. Wim had orgelles van Nico Poorter en Wout van Andel en studeerde schoolmuziek aan het Utrechts Conservatorium. Tijdens het Internationaal Beiaardconcours te Enkhuizen in 2002 behaalde hij de eerste prijs. Voor de Nederlandse Klokkenspel-Vereniging was hij actief binnen de PR-commissie en het bestuur. Wim gaf concerten door heel Nederland, in Europa en op uitnodiging speelde hij tijdens de carillonfestivals in Florida (2022) en Springfield (2024). Wim was jarenlang docent muziek op een middelbare school en dirigent van diverse koren. Nu is hij vaste bespeler van het glascarillon in De Zingende Toren te Leidsche Rijn en stadsbeiaardier van Harderwijk, Hilversum, Nijkerk, Tiel en Velsen. Meer informatie op www.wimdebeiaardier.nl