biografie Wim Ruitenbeek

Stadsbeiaardier Wim Ruitenbeek zit voor het klavier van de beiaard te Nijkerk.

Al jong was ik met muziek bezig. Het begon met blokfluit op de kleuterschool en op achtjarige leeftijd liep ik op Koninginnedag mee met de fanfare waar ik cornet speelde. Daarnaast kreeg ik aan de Streekmuziekschool Noordwest-Veluwe orgelles van Nico Poorter en later van Wout van Andel te Leusden.

Geboren in Nijkerkerveen kende ik de klanken van de Nijkerkse beiaard. Dat vond ik zo mooi dat ik les ben gaan nemen bij Freek Bakker, destijds stadsbeiaardier. Aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort heb ik gestudeerd bij Arie Abbenes en Bernard Winsemius. Daarnaast studeerde ik Schoolmuziek (docentenopleiding) aan het conservatorium van Utrecht.  Na het behalen van mijn masterdiploma voor beiaard ging ik diverse keren naar België om les te nemen bij Geert D’hollander, ook nam ik inspiratielessen in improvisatie van Roel Smit.

Jarenlang heb ik veel verschillende koren mogen dirigeren en was ik docent muziek op het Groenhorst te Nijkerk. Inmiddels ben ik vooral  werkzaam als stadsbeiaardier van Harderwijk, Hilversum, Nijkerk, Tiel en Velsen en ben ik vaste beiaardier van het glascarillon in De Zingende Toren te Leidsche Rijn (Vleuterweide).                               

 (Foto: Aalt Guliker)